TP studeren! Hoe dan?

 

Je begint aan je nieuwe studie en de eerste periode is van start gegaan. Je zit net lekker bij te kletsen over de introductieweek met een studiegenoot, wanneer je eerste hoorcollege begint. Ineens word je overdondert met informatie en komen er allerlei vragen bij je op, “Moet ik aantekeningen nemen?”, ‘’Zal ik met de dia’s meeschrijven?’’, ‘’Is dit wel handig?’’ Je hand doet pijn van het aantekeningen maken en je denkt; ”jeez, hoe ga ik dit bijhouden? Hoe ga ik al deze informatie onthouden?’’
Aan de ene kant is het verleidelijk om te denken: ‘‘Ach joh, als ik mijn tentamen maar haal, ik zie het wel in de laatste week.” Aan de andere kant kun je straks in je werk, of breder: in je leven, een hoop aan de inzichten hebben die je op dit moment voorgeschoteld worden.

Dus wat nu?

Als mede tp’ers hebben wij ervaren waar je tijdens het studeren allemaal tegen aan kunt lopen. In het komende schooljaar gaan wij vanuit de onderwijscommissie van studievereniging Topsy onderzoek doen naar hoe je effectief kunt studeren, en gaan we onze inzichten met jullie delen: hoe blijf je gemotiveerd, hoe zorg je dat je onthoud wat je leert, hoe behaal je je tentamen, en waarom zou je überhaupt tijd stoppen in lezen en het volgen van lessen?

We hebben een selectie gemaakt van thema’s die we gaan behandelen. Binnen deze thema’s zullen vragen zoals de bovenstaande behandeld worden. Bij ieder thema staat één eerste studie-tip beschreven, in latere blogs zullen we dieper op ieder thema ingaan.

 1. Geheugen en concentratie

  Belangrijke aandachtspunten bij effectief studeren zijn geheugen en concentratie. Hoe onthoud je wat je leert? Hoe blijf je geconcentreerd na een zware dag? Niet alleen hoe je de stof leert is belangrijk, maar ook je omgeving speelt een rol. Waar kan jij je het beste concentreren? Onder welke omstandigheden neem je de lesstof het gemakkelijkste op? De eerste blog zal gaan over wat er komt kijken bij effectief studeren.

  Studie-tip:  Breek je studiesessies op in sessies van 20 à 30 minuten. Ga je langer door, dan wordt je studie-sessie minder effectief. Neem na elke korte sessie een pauze van ongeveer 5 minuten, zodat je daarna weer nieuwe concentratie hebt om verder te gaan.
 2. Motivatie

  Waarom zou je je überhaupt zorgen maken over studeren? Hoe blijf je gemotiveerd? Het kan verleidelijk zijn om pas echt te gaan studeren wanneer je tentamen nadert; je raakt gemotiveerd door de hoger wordende tijdsdruk. De vraag is of dit voldoende voor je is, of dat je het eigenlijk anders zou willen. Leidt je huidige benadering tot wat je wilt bereiken? Wat zou ervoor zorgen dat jij ook daadwerkelijk zou doen wat je wilt doen?

  Studie-tip: Ergens voor gemotiveerd raken en blijven hangt af van wat jij belangrijk vindt in je leven; wat jouw persoonlijke waarden zijn. Je waarden zijn natuurlijk moeilijk te achterhalen, en blijven door je leven heen veranderen. Je kunt beginnen met vragen aan jezelf te stellen, zoals: Waarom is het voor mij belangrijk om te studeren? Hoe ziet dit er concreet uit in mijn leven? Wat wil ik hier voor doen? Als jij met jezelf kunt onderhandelen en goed door hebt waarvoor je iets doet, dan ben je meer gemotiveerd en haal je meer voldoening uit het leren.
 3. Habits

  Goede gewoontes zijn cruciaal als je goed wilt kunnen studeren. Gewoontes zijn gedragingen die onbewust worden uitgevoerd, dus zonder dat je erbij na hoeft te denken. Zoek jij bijvoorbeeld altijd je vrienden op zodat je de leerstof aan elkaar uit kunt leggen en deze zo beter begrijpt? Dan is dit een handige gewoonte die maakt dat jij beter leert. In een later blog komen we terug op hoe je goede gewoontes kan creëren en volhouden.

  Studie-tip: Om een nieuwe gewoonte te creëren is het makkelijk om bestaande gewoontes te gebruiken. Deze momenten kun je goed gebruiken als ‘herinnering’. Lees bijvoorbeeld je aantekeningen door als je in de trein op weg naar school zit. Door dit te doen op een moment dat voor jou al een routine is, is het gemakkelijker je nieuwe gewoonte te implementeren. 

   

Natuurlijk zijn wij niet de eerste die hier kennis over verzamelen. Er zijn allerlei ideeën over hoe je effectief kunt studeren. Belangrijk is dat je let op wat voor jou persoonlijk werkt. Dit kan alleen jij bepalen. Hoe wil jij persoonlijk leren, en wat houdt jou op de been tijdens het studeren? Hoe heb je je havo- of mbo-diploma eigenlijk behaald?
Ben je al erg gedisciplineerd? Dan kun je wellicht focussen op hoe je effectiever nieuwe informatie kunt onthouden. Weet je stiekem van jezelf dat je veel uitstelt? Dan kun je misschien beter eerst focussen op wat jou wel zou kunnen motiveren om sneller aan de slag te gaan. Over dit soort dingen kun je al eens nadenken. In de volgende blogs vindt je dan wellicht een antwoord op je vragen.

Veel succes met de eerste periode!

Auteurs:
– Willem Breel, vierdejaars student Toegepaste psychologie
– Bregje Marre Bagen, tweedejaars student Toegepaste psychologie